Costumul este una dintre piesele vestimentare care nu are varsta si care a reusit sa se impuna de-a lungul timpului prin eleganta si printr-un aspect cat se poate de placut. Practic, alegand sa porti un costum, nu vei da gres niciodata, indiferent ca mergi la o intalnire de afaceri, la un interviu sau pur si simplu la locul de munca.
Alegerea costumului poate sa fie insa ceva mai dificila. Aceasta trebuie sa tina cont de criterii precum greutatea, materialul din care este construit costumul, evenimentul la care trebuie sa mergi si evident, preferintele pe care le ai in materie de imbracaminte.
In societatea moderna, exista 3 tipuri de costume barbatesti care sunt folosite cu succes in intreaga lume:

Costumul barbatesc american. Este extrem de popular, mai ales printre barbatii cu o constitutie solida. Acest costum se evidentiaza printr-un sacou cu un singur rand de nasturi ( majoritatea costumelor au 3 nasturi) si prin pantaloni conici. Acest tip de pantaloni este putin mai larg in partea superioara. Faptul ca este dedicat persoanelor corpolente se vede la umeri si la talie. Umerii sunt conturati perfect, fara necesitatea clasicelor pernute, in timp ce talia mai mare este ascunsa sub croiala dreapta;

Costumul barbatesc italian. Acest costum este extrem de elegant si rafinat, oferind o croiala slim, dedicat celor cu corp atletic. Croiala acestor costume este cambrata, iar manecile sacolului sunt destul de stramte. In ceea ce priveste pantalonii, acestia urmeaza linia piciorului iar lungimea lor trece putin peste carmabul pantofilor;

Costumul barbatesc britanic. Este cel mai apreciat costum in randul celor care nu au un corp de model, deoarece se potriveste cu succes oricarei persoane, indiferent de constitutie. Ceea ce il caracterizeaza este sacoul cu doua randuri de nasturi si croiala dreapta. Exista si costume britanice cu un rand de nasturi, insa sunt mai rare. Pantalonii au pliuri in zona frontala si au talie inalta. Practic, costumul britanic este o combinatie intre costumul american si cel italian. Spre deosebire de acestea, are si pernite, pentru o statura mult mai impozanta a umerilor.
Pe langa aceste 3 variante, mai exista si alte costume, multe dintre ele preluand divers cerinte ale societatilor unde sunt purtate. Pana la urma insa, majoritatea seamana si toate au acelasi scop: sa ofere eleganta.
Atunci cand iti alegi costumul fii cat mai realist si analizeaza-ti foarte bine corpul. In plus, nu alege un costum fara sa il probezi, deoarece doar odata ce e pe tine poti sa iti dai seama daca ti se potriveste sau nu.