Cravata este unul din elementele cele mai ciudate, dar in acelasi timp cele mai apreciate de catre barbatii care prefera un outfit elegant. Aceasta reprezinta o mica fasie de stofa sau de matase, care se innoada la gat, cu capetele lasate atarnate pe piept.
Cravata are atestari inca din antichitate, cand egiptenii legau la gat diverse bucati dreptunghiulare de postav, care le accentua statutul social.
Nu doar egiptenii purtau asa ceva, ci si locuitorii Imperiului Roman, care purtau bucati de panza in jurul gatului, cu acelasi rol, de a accentua statutul social.

In Romania, termenul de cravata a aparut destul de tarziu, in secolul 19 si a fost adus din Franta.
Initial, termenul care definea aceasta bucata de material, era gitlegau. In orice caz, indiferent care a fost numele sub care a facut fata istoriei, cravata a reusit sa devina un simbol al elegantei aproape peste tot in lume si sa insoteasca cu succes orice costum.

Istoria recenta a adoptat cravata ca simbol al elegantei, datorita provenientei sale militare, mercenarii francezi purtand la randul lor o esarfa la gat.

Astazi, cravata este unul din cele mai apreciate accesorii si isi pastreaza rolul de a contura si de a defini statutul social al celui care o poarta. Exista nu mai putin de 85 de modele de noduri in care cravata poate sa fie legata, iar acestea sunt folosite in functie de mai multi factori, precum evenimentele la care este portata, camasa careia ii este atasata sau pur si simplu preferinta purtatorului.

De-a lungul timpului, cravata a reusit sa creeze adevarate revolutii.
Nefiind cel mai comod accesoriu, in America exista o zi pe saptamana in care functionarii pot renunta la ea iar in Bangladesh chiar este interzisa pe timp de vara, pentru functionarii publici, deoarece reuseste sa creeze disconfort termic.

Considerata un simbol al luxului, cravata a fost interzisa chiar si in interiorul unor biserici.
Practic, cravata este un simbol al lumii moderne, care a insotit omul de-a lungul intregii evolutii din ultimii 2000 de ani, fiind prezenta in principiu in garderoba inaltei societati. Materialele din care sunt fabricate cravatele sunt stofa, matase, polyester, saten sau alte aliaje de materialei.
In general, cravatele de calitate sunt din stofa sau matase, acest lucru putandu-se observa si in preturile lor, o cravata facuta de un brand mare putand sa ajunga si la cateva mii de euro.