Nodul de la cravata poate sa fie o arma cu doua focuri: poate fie sa iti faca tinuta sa arate impecabil, fie sa distruga intreg aspectul, daca este un nod facut prost.

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat peste 85 de modele de noduri pentru cravata, insa doar cateva au reusit sa se impuna si sa fie extrem de folosite. Printre acestea, cele mai folosite sunt, evident, cele mai simple de realizat: nodul Windsor, nodul Half Windsor, nodul dublu sau nodul Pratt.
Toate pot fi folosite fara probleme in diverse imprejurari, insa fiecare este indicat pentru anumite situatii.

Nodul Windsor este unul dintre cele mai comune noduri, fiind introdus inca din anii 1930 si poate fi folosit fara probleme in orice situatie. Acesta este potrivit pentru intalniri de afaceri, interviuri si orice alt loc unde este nevoie de un look cat mai oficial si formal. Trebuie sa fie purtat la camasi cu guler cat mai deschis, deoarece este un nod destul de lat.
nod de cravata windsor
Nodul half Windsor este un nod mai simplu decat fratele sau mai mare si este mai usor de adaptat la diverse tinute. Este mai ingust, insa trebuie sa se asigure faptul ca nu ridica gulerul.

nod 2

Nodul dublu este fara doar si poate, cel mai simplu nod pe care il poti face. Optand pentru acest tip de nod scapi repede, in doar cateva miscari si ai garantat un nod cat se poate de elegant, perfect pentru orice situatie. Este potrivit pentur o tinuta casual si pentru o camasa cu guler ingust.

Nodul Pratt este si el un nod foarte folosit, seamana cu nodul Windsor, insa este ceva mai usor de facut. Poate fi folosit in orice situatie, deoarece nu este nici foarte lat, nici foarte subtire.

Ce sa faci atunci cand iti alegi cravata?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca este dintr-un material de calitate. Cravata trebuie sa fie cat se poate de neteda si de dreapta, lucru obtinut doar la materialele din fibre naturale ( lana sau matase). Poliesterul, spre exemplu, este un material teapan, care da senzatia de ieftin.
Ai grija la sacou, atunci cand iti cumperi cravata. Latimea acesteia trebuie sa fie egala cu latimea reverelor sacoului.
Evident, trebuie sa tii cont de evenimentul la care mergi, pentru a sti ce cravata trebuie sa alegi. In mediul de afaceri, poti merge cu cravate clasice, cu desene simple pe fond albastru sau maro. Tinutele casual necesita cravate mai colorate, cu imprimeuri diverse si cat mai inguste, in timp ce ocaziile mondene, solicita cravate cu desene clasice, dar destul de colorate.