Tocmai te-ai hotarat sa te apuci de sport si ti-ai facut un abonament la sala?
Foarte bine, te felicit, insa stii ce trebuie sa porti la sala?
Daca un tricou si o pereche de pantaloni sunt foarte simplu de ales, in ceea ce priveste pantofii de sala, este ceva mai dificili. Acestia trebuie sa fie foarte comozi si sa permita aerisirea piciorului.
Pe piata, exista foarte multe modele de pantofi dedicate special activitatii in sala, insa majoritatea oamenilor nu fac astfel de diferente si folosesc pantofii sport pentru alergat pe bitum sau pe iarba, in orice ocazie.
Din pacate insa, acest lucru nu este tocmai indicat. Pantofii de sala sunt construiti special pentru podeaua salii, in asa fel incat sa fie antiaderenti si sa se muleze perfect pe picior, indiferent de tipul de activitate pe care o faci.

Ce risti daca nu alegi pantofii de sala potriviti?

O incaltaminte care nu este potrivita pentru activitatea fizica pe care o faci, poate sa iti aduca o serie de afectiuni, destul de neplacute. Acestea pot sa se implementeze in mai multe zone ale corpului, incepand cu pielea piciorului si terminand cu articulatiile. Practic, daca o perioada buna de timp faci activitati sportive fara sa ai incaltamintea potrivita, poti dezvolta numeroase tulburari de statica si postura.
In ceea ce priveste pielea, aceasta poate capata infectii, precum micoze, basici sau bataturi, multe dintre ele destul de dureroase. In general, efectele mai neplacute apar in cazul in care incaltamintea neadecvata este purtata pe perioade lungi, la varste fragede.
In functie de cat de solicitate sunt partile corpului care intra in contact direct cu pielea si de activitatea sportiva facuta, afectiunile se pot simti imediat sau in timp. In cazul celor dermatologice, acestea apar foarte rapid, in timp ce afectiunile osteo articulare pot aparea in timp si pot provoca pagube mai mari.

Cum alegi incaltamintea de sala?

Incaltamintea de sala se alege in functie de activitatea pe care o faci, dar si de podeaua salii. Daca activitatea ta este anaeroba, poti opta pentru incaltaminte foarte usoara, cu talpa subtire. Daca in schimb, alergi ( joci fotbal, alergi pe banda), ai nevoie de o incaltaminte cu talpa mai groasa, antiaderenta si foarte flexibila.
Ai grija ca aerisirea piciorului sa se faca foarte bine, deoarece in felul acesta se poate simti confortabil pe termen lung, chiar daca activitatea sportiva dureaza cateva ore.
Optarea pentru incaltaminte de sala nu este asadar un moft, ci doar o necesitate, in cazul in care vrei sa pui sanatatea pe primul loc.