Costumul este unul dintre elementele garderobei, care nu trebuie sa ii lipseasca niciunui barbat. Intotdeauna se vor intalni evenimente si situatii in care costumul se muleaza perfect pe situatie. Intrebarea este, cate tipuri de costume barbatesti ar trebui sa ai in garderoba?

Este suficient doar unul sau este ideal sa aiba mai multe?

Raspunsul este simplu: depinde de barbat si de activitatea acestuia de zi cu zi.
Exista barbati pentru care costumul este doar o imbracaminte de ocazie, purtat doar la evenimente speciale. Pentru acesti barbati, un costum poate sa isi faca treaba fara probleme, mai ales daca este purtat o data sau de doua ori pe an.
In general, barbatii romani nu sunt adeptii unor tinute foarte elegante. Lipsa unei culturi vestimentare in acest sens si perioada comunista in care omul de rand nu isi dorea sa se faca remarcat si sa iasa in evidenta au contribuit pe deplin la o lipsa de interes a barbatilor pentru piese vestimentare elegante.
Totusi, in ultima perioada putem observa o usoara crestere in acest sens, vazand din ce in ce mai multi barbati pentru care costumul reprezinta o obisnuinta zilnica si nu ne referim aici exclusiv la persoanele carora le este impusa tinuta de job. La acestia, situatia este mult mai diferita iar dulapul trebuie sa fie foarte generos cu sacouri, smokinguri, camasi si pantaloni de cea mai buna calitate.

In principiu, 4 tipuri de costume sunt suficiente, dar din fiecare tip trebuie sa ai mai multe costume, mai ales daca porti astfel de piese vestimentare zilnic.
Poti opta pentru un costum subtire, de vara, pentru un costum potrivit pentru anotimpul rece, un costum de gala, care sa cuprinda un smoking, ideal pentru evenimentele de gala si un costum office, de zi cu zi.

Care sunt criteriile dupa care ar trebui sa alegi un costum?

Numarul de nasturi. Poti opta pentru costume cu un singur nasture, cu care nu ai cum sa dai gres, pentru ca vor fi tot timpul la moda sau poti opta pentru costume cu 2 randuri de nasturi, care iti ofera eleganta si atitudine si te fac sa fii mai zvelt;
Numarul de elemente. In functie de tipul de costum pentru care optezi si de anotimp, poti opta pentru doua sau 3 elemente. Vesta a cam iesit din tendinte, insa sunt situatii in care ea poate sa fie purtata cu eleganta;
Materialul costumului. Incearca sa ai costume care sa acopere cat mai multe variante de materiale. Poti opta pentru lana, bumbac, catifea sau panza;
Exista multe alte detalii, cum ar fi lungimea costumului, modul in care acesta este croit sau culoarea sa.

Daca stilul tau vestimentar este unul mai elegant, iti recomandam sa ai cam toate variantele posibile, pentru a te putea bucura de flexibilitate maxima atunci cand trebuie sa mergi la un eveniment sau zi de zi la birou.
In cazul in care preferi de obicei o tinuta casual sau chiar sport, tot trebuie sa ai minim 2 costume in casa de calitate care sa se potriveasca indiferent de ocazie.